Mikropopcornsposer uden tilsatte fluorerede stoffer

Popz har lanceret en ny pose til mikrobølgepopcorn helt uden tilsatte fluorerede stoffer.

Hos Popz er vi stærkt optaget af at fremstille popcorn af den bedste kvalitet og altid med fokus på fødevaresikkerhed og forbrugernes sundhed.

Vi har derfor - blandt mange andre emner - i flere år fulgt med i udviklingen af de fluorerede stoffer, som bliver brugt til vores mikobølgepopcornsposer.

Den hurtige forklaring:

Kort fortalt indeholder en pose mikrobølgeovnspopcorn majs, olie og salt. For at olien ikke skal trænge igennem papirposen og fedte hele ydersiden ind i olie, bruger man et fedtafvisende papir (i daglig tale kaldet greaseproof papir). For at fremstille greaseproof papir behandler man papiret med fluorerede stoffer, de samme stoffer som for eksempel også bruges til at gøre en regnjakke vandtæt eller til at gøre et gulvtæppe smudsafvisende.

De seneste år har forskerne fået øjnene op for, at selv om de fluorerede stoffer har positive egenskaber og løser nogle praktiske problemer, mistænkes de også for at have en skadelig effekt, da de er svært nedbrydelige og ophober sig i både mennesker og miljøet.

Der produceres også naturligt greaseproof papir, såkaldt mekanisk fremstillet greaseproof papir, hvor man i stedet for at bruge fluorerede stoffer valser papirmassen flere gange for derved at opnå nogle fedtafvisende egenskaber. Desværre er dette papir ikke godt nok til at holde olien inde i en pose mikrobølgepopcorn, så en enkelt dagligvarekæde i Danmark lancerede i efteråret 2015 en såkaldt fluorfri pose, hvor man bare havde fjernet olien fra produktet. Popcorn uden olie smager dog ikke af noget, så det var ikke en løsning, vi hos Popz ville lægge navn til.

I november 2015 lykkedes det for Popz at lave den helt rigtige løsning: Vi bruger nu naturligt greaseproof papir, men da papiret som nævnt ikke kan holde på olien, har vi lamineret en plastfilm (den samme type, som blandt andet bruges til frosne flutes, der kan varmes i en ovn) imellem to lag papir. Dette giver os det bedste fra to verdener: Vi kan nu bruge naturligt greaseproof uden tilsatte fluorerede stoffer og plastfilmen holder på olien, så vi fortsat kan levere de samme lækre popcorn, som er Popz’ kendetegn – Smagen af gode oplevelser.

Lidt mere teknik til nørderne:

Der findes mange forskellige former for fluorerede stoffer. De langkædede fluorstoffer (stoffet PFOA, også kendt som C8) er sværest at nedbryde og er under stærkest mistanke for blandt andet at være hormonforstyrrende. Hos Popz fjernede vi allerede tilbage i 2010 PFOA fra vores emballager og fik vores papirleverandør til at bruge fluorerede stoffer med kortere kæder, som derfor nedbrydes hurtigere.

Som nævnt ovenfor har vi nu også helt kunnet fjerne de kortkædede fluorerede stoffer og kan ved at laminere en delvist metalliseret plastfolie imellem to stykker papir fremstille en pose, som er 100% fedtafvisende uden nogen former for tilsatte fluorerede stoffer. Processen med at laminere den delvist metalliserede plastfolie imellem to stykker papir er patenteret, og det er derfor kun Popz, som kan levere denne pose.

Vi er blevet spurgt, hvorfor vi hele tiden skriver ”uden tilsatte fluorerede stoffer” og ikke bare ”uden fluorerede stoffer”. Dette bliver igen lidt mere teknisk at forklare, men der findes fluorerede stoffer i næsten alt: I grundvandet, i de træer, som vokser i de svenske skove og bliver brugt til papirfremstillingen osv. Faktisk er indholdet af fluorerede stoffer i for eksempel de fleste fisk formentlig langt højere end de grænseværdier, som man diskuterer, skal gælde for papir.

Hos Popz tager vi som nævnt alle bekymringer alvorligt, og derfor skal vi selvfølgelig altid følge den nyeste udvikling og gøre brug af den seneste forskning og skifte til alternative løsninger, så snart de er gennemprøvet og klar. Modsat synes vi også at det er synd, når medierne nogle gange går i selvsving og unødigt skræmmer forbrugerne med ”de nemme overskrifter”, hvor man forsøger at forklare meget svære problemstillinger på en hurtig måde. ”Popcornsemballage er fyldt med giftig kemi for at spare penge” er simpelthen ikke en seriøs måde at beskrive den meget omfattende forskning, der er foretaget igennem mere end 30 år for at fremstille et fedtafvisende papir. Ligesom overskrifter som ”Bacon giver kræft og er lige så farligt som cigaretter, alkohol og asbest” nok heller ikke er hele sandheden men en sammenblanding af forskellige undersøgelser og resultater. I dag drejer medieverdenen sig desværre ikke altid om at informere sagligt, men ofte bare om at sælge nogle hurtige aviser ved hjælp af en god skandalehistorie.